Romans van Jan van Weeren

Richthofen - Heldenmoed en herenliefde

Mei 1917. De Eerste Wereldoorlog woedt in volle hevigheid. Uitgeverij Ullstein stuurt Christiane Engel naar de vermaarde jachtvlieger Manfred von Richthofen. Deze heeft van hogerhand opdracht gekregen om zijn memoires te schrijven. Manfred heeft in luchtgevechten al meer dan vijftig overwinningen geboekt. Zijn succesverhaal moet het geloof van het Duitse volk in een eindoverwinning versterken.

Het boek Der rote Kampfflieger verschijnt in oktober van hetzelfde jaar. Maar wat heeft Manfred Christiane werkelijk verteld? Wat is er wel en wat is er niet in het boek opgenomen? Ze houden contact en zij tekent zijn relaas op nadat hij gewond is geraakt. Na zijn dood voltooit ze zijn levensgeschiedenis. Haar tekst bevat onthullingen die in andere publicaties zijn weggewerkt: over de dood van zijn leermeester Boelcke, over zijn bijna fatale schotwond, over zijn seksuele geaardheid en over zijn laaghartige liquidatie tijdens een noodlanding in vijandelijk gebied.

Christiane heeft als enige het ware verhaal van en over Manfred von Richthofen gehoord. Dat verhaal vertelt ze in dit boek. De lezer leert Manfred in detail en uit de eerste hand kennen, niet als de legendarische Rode Baron en nobele ridder van de lucht, maar als een hartstochtelijk en genadeloos jager en toegewijd lid van een mannenclub.

Uitgeverij Aspekt, ISBN 978-94-6153-253-4, € 18,95

Stuk terug - De aftocht van sergeant Meijer

Op 11 mei 2011, precies eenenzeventig jaar na de aftocht van sergeant Meijer, vond de presentatie van mijn historische roman over deze bravoureheld plaats bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp.

In de middag van 12 mei 1940 wordt bij Doorn de eerste en enige Nederlandse militair wegens desertie veroordeeld en gefusilleerd: de 22-jarige sergeant Chris Meijer uit Dieren. Maar was er eigenlijk wel sprake van desertie? En heeft Meijer een fair proces gehad?

In dit boek vervlecht ik menselijk drama en historische feiten tot een roman over het leven en de dood van een Gelderse jongen die de Grebbelinie moest verdedigen, terwijl zijn eigen dorp al door de vijand was bezet. Hoe zit het nu precies met deze eigenzinnige sergeant, en met die overijverige generaal die zijn manschappen ziet weglopen? Gaat het om recht of onrecht, om gelijk of ongelijk, of om de tragische onontkoombaarheid van het bestaan?

Uitgeverij Aspekt, ISBN 94-6153-043-1, € 14,95  

Boekpresentatie Stuk terug - De aftocht van sergeant Meijer bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp (11 mei 2011).

Ala Batavorum

Met mijn debuutroman viel ik bij de schrijfwedstrijd 'Het Beste Manuscript 2009' in de prijzen, zie

http://www.hetmanuscript.org/WP09BB028416.html

Het boek beschrijft de gruwelijke gebeurtenissen als een populistische regeringsleider de absolute meerderheid krijgt en gehoor geeft aan de roep om een keiharde bestrijding van de criminaliteit.

jeroen hendriksen 26.01.2022 09:45

hierbij de groeten van Jeroen, alles goed met mij. En met jou? Vroeg me al een tijdje af waar je gebleven was, maar je lijkt nog actief!

Jan van Weeren 26.01.2022 15:37

Ha Jeroen, fijn dat het goed gaat. De coronabepalingen hebben mij in de handen van Margreet gedreven. Het dagdeel van Marijke heb ik moeten laten schieten.

Nieuwe reacties

26.01 | 15:37

Ha Jeroen, fijn dat het goed gaat. De coronabepalingen hebben mij in de...

26.01 | 09:45

hierbij de groeten van Jeroen, alles goed met mij. En met jou? Vroeg me a...

23.01 | 11:48

Julius, in dit scherm kun je maar weinig tekens kwijt. Stuur een mail n...

23.01 | 11:07

Beste Jan, als oud Hagenees ,voei ik wel een sooort verwantschap m...